Runsaat vuodot

Runsaat vuodot

Runsaista kuukautisista kärsitään usein. Vuodon määrän arvioinnissa voidaan käyttää apuna netistä löydettävää vuodon arviointikaavaketta. Vuodon määrää on vaikea mitata objektiivisesti, mutta mikäli vuodot heikentävät elämänlaatua on gynekologin hyvä arvioida tilanne.  Tutkimuksiin on myös syytä hakeutua jos vuoto muuttuu äkillisesti runsaaksi, on välivuotoja tai kipuja. Runsas vuoto voi myös aiheuttaa anemiaa ja väsymystä.

Runsaita kuukautisia voi aiheuttaa mm.

  • kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet,
  • kilpirauhassairaus,
  • diabetes, tai
  • kuparikierukka.

Gynekologinen tutkimus, PAPA ja  ultraäänitutkimus mahdollisesti yhdistettynä kohtuontelon keittosuolaruiskutukseen auttavat vuodon aiheuttajan selvittelyssä. Tarvittaessa otetaan kohdun limakalvon imunäyte. Pieni verenkuva ja joskus tarkemmat anemiatutkimukset ovat aiheelliset.

Hoito

Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa monella tapaa. Itsehoitona voi käyttää tulehduskipulääkettä, tämä vähentää myös kuparikierukan aiheuttamia runsaita vuotoja. Traneksaamihappotabletit(reseptilääke) vähentävät vuotoja 20-60%. Myös yhdistelmäehkäisyvalmisteet sekä hormonikierukka vähentävät tehokkaasti runsasta vuotoa.

Mikäli löytyy limakalvonalainen kasvain, se voidaan poistaa tähystysleikkauksella. Mikäli raskaus ei enää ole ajankohtainen, kohdun limakalvo voidaan tuhota lämpövaikutuksella joko kuumaa nestettä sisältävän pallon, mikroaaltoenergian  tai verkkomaisen elektrodin avulla (endometriumin ablaatio). Joskus kohdunpoisto on tarpeen.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, sekä Pihlajalinnassa Kangasalla.