Vaihdevuosioireiden vaihtoehtoiset hoitomuodot

Vaihdevuosioireiden vaihtoehtoiset hoitomuodot

Kuumat aallot ja hikoilu johtuvat elimistön lämmönsäätelyjärjestelmän häiriintymisestä estrogeenipitoisuuden vähentyessä.  Estrogeeni on tehokkain hoito vaihdevuosioireisiin, mutta kaikki eivät voi tai halua käyttää hormonikorvaushoitoa.

Terveelliset elämäntavat auttavat jossain määrin: reipas liikunta, normaalipainon ylläpitäminen ja tupakoinnin lopettaminen. Säännöllisen uni-valverytmin noudattaminen on myös tärkeää. Unihäiriöitä voi lieventää rentoutustekniikoillakin.

Ruokavaliollakin on merkitystä. Ruisleipä ja pellavansiemen sisältävät kasviestrogeeneja jotka voivat lieventää kuumia aaltoja. Pellavansiemen auttaa myös säännöllistämään vatsan toimintaa. Mausteiden, kahvin, teen ja alkoholin käyttöä on hyvä vähentää koska ne laukaisevat aikaisempaa helpommin hikoilun ja ääreisverisuonten laajenemisen. Myös kylmänsietokyky voi olla heikentynyt. Kerrospukeutumisesta on apua.

Mielialalääkkeet (SSRI- ja SNRI-lääkkeet) lievittävät tutkitusti kuumia aaltoja ja hikoiluja. Paroksetiini parantaa myös unen laatua. Sitalopraamia ja essitalopraamia voidaan kokeilla. Venlafaksiini ja desvenlafaksiini ovat turvallisimpia tamoksifeenin käyttäjillä.

Mikäli ainoana oireena on synnytinelinten limakalvokuivuus, niin hoidoksi riittää paikallisestrogeeni, jota on saatavana apteekeissa käsikauppalääkkeinä. Onnistuneen hoidon edellytyksenä on säännöllinen käyttö ja osa naisista tarvitsee emätintabletin tai –puikon lisäksi ulkosynnyttimiin levitettävää voidetta.

Joskus vaihdevuosioireet eivät johdu lainkaan estrogeenin puutteesta, vaan syynä voi olla esim. uniapnea, diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta.

Uniapnea voi aiheuttaa hyvin samantapaisia oireita kuin vaihdevuodet: yöllinen hikoilu ja virtsaamisen tarve, unettomuus, voimakas päiväväsymys, masennus, keskittymisvaikeudet, huonotuulisuus ja aamupäänsärky.  Lisäksi on kovaäänistä katkeilevaa kuorsausta, unenaikaisia hengityskatkoksia ja  heräilyä tukehtumisen tunteeseen.

Tyypin 2 diabeteksen oireet alkavat usein hyvin vähitellen. Väsymys aterian jälkeen, ärtyneisyys sekä virtsanerityksen lisääntyminen ja janontunteen lisääntyminen voivat vaivata. Raajoissa voi myös esiintyä kihelmöintiä ja puutumisen tunnetta tai polttavaa kipua.

Kilpirauhassairaudet ovat naisilla varsin yleisiä. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa voi esiintyä kuukautishäiriöitä, väsymystä, ajatuksen hitautta, aloitekyvyttömyyttä, muistihäiriöitä, palelua, vähentynyttä hikoilua, ihon ja limakalvojen kuivuutta, turvotusta, painonnousua, ummetusta, hiustenlähtöä ja sydämen sykkeen hidastumista.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, sekä Pihlajalinnassa Kangasalla.