Menopaussi eli vaihdevuodet

Menopaussi  eli vaihdevuodet

Kuumia aaltoja, hikoilua, univaikeuksia, mielialojen heittelyä, nivelkipuja, sydämen tykyttelyä, ihon ja limakalvojen ohenemista ja kuivumista, virtsanpidätyskyvyn muutoksia, seksihalujen laskua – elämän laadun heikkenemistä.

Kuulostaako tutulta?

Vaihdevuosioireet alkavat noin 50-v (45-55-v). Häiritseviä oireita useammalla kuin joka toisella naisella. Ne haittaavat merkittävästi joka viidennen naisen elämänlaatua.

Oireet johtuvat estrogeenitasojen laskusta, mikä johtuu munasarjojen toiminnan hiipumisesta.

Estrogeenitasojen laskusta seuraa myös muita sekundaarisia terveysriskejä: luun haurastuminen kiihtyy, verisuonisairauksien ja metabolisen oireyhtymän sekä diabeteksen vaara kasvaa.

Estrogeenihoito voi jopa estää valtimoplakkien kehittymistä lähellä vaihdevuosi-ikää, jolloin valtimot ovat vielä suhteellisen terveet mikäli hormonikorvaushoito aloitetaan ajoissa.

Hormonikorvaushoidon hyödyt ja riskit

Hyödyt ja riskit arvioidaan  yksilöllisesti ja mietitään paras ja turvallisin hoitomuoto tapauskohtaisesti.

Hormonikorvaushoidosta saadaan apua moniin oireisiin. Kuumat aallot ja hikoilu helpottavat yleensä jo muutamassa päivässä. Emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuuteen saadaan  helpotusta muutamassa kuukaudessa. Unen laatuun apu tulee yleensä jo muutamassa viikossa.

Hormonikorvaushoito vähentää ja hidastaa luuston haurastumista, kaatumisia (lihasvoimaa parantava vaikutus) ja siten estää myös murtumien syntymistä.

Hormonikorvaushoidon vasta-aiheita: sairastettu rintasyöpä, laskimo- tai keuhkoveritulppa tai todettu hyytymistekijähäiriö, kohdun runko-osan syöpä, vaikeahoitoinen sydämen vajaatoiminta, vaikeat maksasairaudet, hoitoresistentti verenpainetauti, SLE  (jos fosfolipidi-vasta-aineet positiiviset), selittämätön verinen emätinvuoto.

HORMONIKORVAUSHOIDON TOTEUTUS

ESTROGEENI (estradiolivaleraatti/hemihydraatti)

Voidaan antaa tablettihoitona tai ihon kautta annostellen (laastari/geeli). Jos maksametabolia on nopeutunut (lääkkeet, tupakka), on ihon kautta annostelu suotavampaa. Myös migreenipotilaille, diabeetikoille ja epilepsiapotilaille ihon kautta annostelu on suositeltavaa. Ihon kautta annosteltuna myös verisuonitukosvaara on minimaalinen.

KELTARAUHASHORMONIN VALINTA

Voidaan annostella joko suun kautta jatkuvana tai syklisesti(joka kuukausi 12-14 päivää) tai asettamalla kohtuun keltarauhashormonikierukka.

Vaikka hormoneista estrogeeni on se, mikä vähentää vaihdevuosioireita, ei sitä voida käyttää yksin jos kohtu on tallella, vaan rinnalle tarvitaan aina keltarauhashormonia. Estrogeeni yksin käytettynä voi lisätä kohdun limakalvon liikakasvun vaaraa.

Hormonikorvaushoidon käytön yleisin pelko on rintasyöpäriskin lisääntyminen.

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että on monia muita riskitekijöitä, jota lisäävät rintasyöpävaaraa enemmän kuin hormonikorvaushoito, sellaisia tekijöitä ovat  mm:

  • perinnölliset syyt ja ympäristötekijät,
  • ikä,
  • ylipaino,
  • liikunnan vähäisyys,
  • alkoholi ja tupakka,
  • synnyttämättömyys.

Estrogeenilla rintasyöpäriski on pienempi riski kuin estrogeeni-keltarauhashormoni-yhdistelmällä.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti: vuoden 2015 tilanteessa siihen sairastuisi Suomessa elämänsä aikana noin joka yhdeksäs nainen. Vuonna 2015 Suomessa todettiin yli 5000 uutta tapausta. Kuitenkin on todettava, että rintasyöpä todetaan tänä päivänä varhemmin parantuneiden diagnostisten menetelmien ja seulontojen avulla. Myös hoitomenetelmät ovat parantuneet  (leikkaus, säde-ja sytostaatti- sekä hormonihoidot). Ennuste on hyvä: Noin 88-90% sairastuneista on elossa 5 vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Hormonikorvaushoidon tuoma rintasyöpäriski vaihtelee eri tutkimuksissa hieman:

  • Pelkkä estrogeeni >5 vuotta  –  n. 4 ylimääräistä mamma ca/10v/10.000 naista
  • Estrogeeni+ keltarauhashormoni 5-10v   – n. 6 ylimääräistä mamma ca/10v/10.000 naista

Laskimotukosriski liittyy myös hormonikorvaushoitoon, mutta estrogeenin käyttö ihon kautta minimoi tämän riskin.

On muistettava, että jokaisella naisella on myös itsellään vastuu omasta terveydestään:

terveellinen ruokavalio (D-vitamiini, Ca, kuituja, rasvojen välttäminen), liikuntaa riittävästi (vähint x3/vk, á 45-60 min), normaalipainossa pysyminen (BMI <28), unihygienia, tupakoinnin lopettaminen, alkoholia kohtuudella (max 5 annosta/vk), mielenterveydestä huolehtiminen, ystävyyssuhteiden vaaliminen, mielialaa kohottavat harrastukset.

Vaihdevuosihormonikorvaushoitoa suositellaan häiritsevistä oireista kärsiville naisille ja niin pitkäksi aikaa kuin hoito kiistatta parantaa elämänlaatua!

Tavoite: mahdollisimman pieniannoksinen hoito, mahdollisimman lyhyen aikaa.

Kuulostivatko oireet tutuilta?

Kiinnostuitko selvittämään omaa tilannettasi ja mahdollisesti hakemaan apua oireisiisi?

Tervetuloa tutustumaan menopaussineuvolaamme!

Ota rohkeasti yhteyttä meihin asiantuntijoihin (Tarja Ristolainen ja Terhi Vainio) ja varaa aika suoraan Terveystalon sivuilta.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, Pihlajalinnassa Kangasalla sekä Helsingissä Aava-Kampissa ja Mehiläinen-Ympyrätalossa.