Vuotohäiriöt

Vuotohäiriöt

Vuotohäiriöllä tarkoitetaan tilannetta jossa kuukautiskierron pituus, vuotopäivien tai vuodon määrä muuttuu, myös välivuodot lasketaan tähän. Normaalin kuukautiskierron pituus on 24-35 päivää ja vuoto kestää normaalisti 2-7 vrk. Vuodon määrä on yleensä 25-40ml.

Kuukautisten alkaessa sekä yli 40-45 –vuotiailla kierron pituuden vaihtelut ovat tavallisia. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua mikäli vuodot ovat pitkittyneitä, runsaita tai kierto on kovin epäsäännöllinen. Mikäli toiveissa on myös raskaus, on hyvä hakeutua gynekologin hoitoon jotta voidaan varmistaa munarakkulan normaali kypsyminen.

Jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois, syynä voi olla mm. raskaus, kova stressi, nopea laihduttaminen/painonnousu, syömishäiriö, e-pillerien lopettaminen, kilpirauhasen toiminnan häiriöt tai prolaktiinihormonin liikaeritys.

Välivuotoja voi aiheuttaa tulehdus, kohdun kasvaimet, kohdunsuun solumuutos, endometrioosi tai huonossa tasapainossa oleva yleissairaus(mm. diabetes) sekä tietyt lääkkeet. Hormonaalisen ehkäisyn aloitukseen voi liittyä ylimääräisiä vuotoja.

Vaihdevuosien jälkeinen verinen vuoto on aina aihe lääkärin tutkimuksiin.

Vuotohäiriön syytä selvitetään mm. PAPA-kokeen, ultraäänitutkimuksen, kohdun limakalvonäytteen ja joskus hormonikokeidenkin avulla.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, sekä Pihlajalinnassa Kangasalla.