Vaihdevuosi-ikäisen naisen unettomuus

Vaihdevuosi-ikäisen naisen unettomuus

Unettomuus lisääntyy naisilla jo ennen kuin vaihdevuodet alkavat, jopa 5-10 vuotta ennen kuukautisten loppumista. 40-60 Prosentilla vaihdevuosi-ikäisistä naisista ilmenee unihäiriöitä. Se voi olla nukahtamisvaikeutta, unen katkonaisuutta tai liian varhaista heräämistä aamulla. Mitä enempi kuumia aaltoja/yöhikoilua, sitä enempi nainen kärsii myös unettomuudesta. Myötävaikuttavia tekijöitä voi olla uniapnea, levottomat jalat, erilaiset kiputilat, stressaava elämäntilanne, masennus ja ahdistuneisuus.

Miten hoidat itse?

Hyvä unihygienia on tärkeää! Liikunta auttaa syventämään unen laatua myös vaihdevuosi-ikäisellä. Mindfulness-harjoitukset auttavat rentoutumaan ja rauhoittumaan. Melatoniinikin (pitkävaikutteinen) voi auttaa jos kuukautiset eivät ole vielä loppuneet.

Muut hoitovaihtoehdot

Estrogeeni-keltarauhashormonihoito auttaa syventämään unta vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Mikäli sitä ei voi/halua käyttää, voidaan kuumia aaltoja hoitaa myös ns.SSRI tai SNRI-lääkkeellä. Varsinaisista unilääkkeistä suositeltavin on doksepiini.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, sekä Pihlajalinnassa Kangasalla.