Valkovuoto

Valkovuoto

Mikä aiheuttaa valkovuodon? Milloin se on normaalia? Miten voit hoitaa sitä itse? Ja milloin taas pitää hakeutua gynekologille?

Valkovuoto voi olla merkki emätintulehduksesta. Emätintulehdus aiheutuu emättimen bakteerikannan muuttumisesta. Normaali valkovuoto on usein kirkasta, valkeaa tai keltaista. Se voi olla ohutta ja vesimäistä , kermaista tai limaista. Normaali valkovuoto on yleensä hajutonta. Kun emättimen limakalvot ovat terveet, ne eivät polta, kirvele eivätkä kutise.

Hiivatulehdus on yksi yleisimpiä emätintulehduksia. Se aiheuttaa kutinaa ja polttavaa kipua sekä emättimessä että ulkosynnyttimissä. Usein on myös kokkareista hajutonta valkovuotoa. Hiivalääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä sekä paikallisvalmisteina että suun kautta otettavana kapselina.

Bakteerivaginoosissa emättimen bakteerikanta on muuttunut, ns. anaerobit bakteerit ovat vallitsevina. Valkovuoto on silloin harmaata tai maitomaista, tasaista ja haju on tympeä tai pistävä. Oireinen tulehdus hoidetaan reseptilääkkeellä(metronidatsoli). Kyseessä ei ole sukupuolitauti.

Terhi Vainio

Terhi Vainio

Gynekologi, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Opiskellut lääketiedettä Turussa ja erikoistunut TYKSissä. Nykyisin toimin yleisgynekologina Terveystalossa Tampereella.


Terhi Vainio

Tarja Ristolainen

Gynekologi, kolmen lapsen äiti. Valmistuin Oulun yliopistosta gynekologiksi 1999 ja gyn. endokrinologiksi 2004 perehdyttyäni siellä lapsettomuuden tutkimuksiin ja hoitoihin. Pidän yleisgynekologin vastaanottoa Terveystalossa Tampereella ja Helsingin Kampissa, sekä Pihlajalinnassa Kangasalla.